pensioenadviseur

Zo vind je een pensioenadviseur die bij jou past

Na vele jaren hard werken komt uiteindelijk een einde: je mag met pensioen! Je gaat een nieuwe fase tegemoet waarbij werken een verminderde of geen rol meer speelt. Voordat het zover is moeten er nog zaken geregeld worden. Hoeveel pensioen heb ik opgebouwd? Hoe is dit tot stand gekomen? En wanneer kan ik pensioen verwachten? Dit zijn een aantal vragen waar een pensioenadviseur je bij kunt helpen. Het is tenslotte een grote overgang die soms gepaard gaat met onzekerheid. In dit artikel vertellen we hoe je een pensioenadviseur vindt die bij jou past.

Kies een onafhankelijke adviseur

Een pensioenadviseur hoort onafhankelijk te zijn. Zo kunnen zij jou het beste voorzien van professioneel advies. In principe huur je een pensioenadviseur in en die betaal je voor zijn advies. Adviseurs verdienen niks extra’s door jou goed advies te geven. Ze promoten geen product en zullen hier ook geen bonus of provisie aan verdienen. Het is zelfs wettelijk verboden. Geen zorgen dus, een pensioenadviseur zal onafhankelijk handelen.

Zij hebben de juiste kennis paraat

Het is belangrijk om te weten dat je met een pensioenadviseur maar één keer het traject bewandeld. De keuzes die je hier in maakt beïnvloeden je inkomsten voor de komende jaren. Daarom wil je een adviseur kiezen die weet waar ze het over hebben. Iedere pensioenadviseur moet een vergunning hebben bij de AFM. Om er zeker van te zijn of de door jou gekozen adviseur ook daadwerkelijk wel mag werken kun je het AFM-register altijd even checken. Als je in gesprek gaat met potentiële adviseurs kun je vragen of ze regelmatig hun kennis updaten en of ze over de juiste diploma’s beschikken.

Ga in gesprek met meerdere adviseurs

De beste manier om erachter te komen of een pensioenadviseur geschikt is voor jou is door in gesprek te gaan met meerdere adviseurs of door meerdere offertes aan te vragen. Door het verzamelen van informatie kan je adviseurs met elkaar vergelijken. Let hier niet alleen op het prijskaartje, maar bekijk ook of ze ervaren zijn met het regelen en begeleiden van pensioen en of ze jou duidelijk kunnen uitleggen wat de diverse informatiestukken betekenen. Het is een eenmalig proces waar je zo goed mogelijk doorheen wilt gaan. Je wilt niet voor verrassingen komen te staan aan het einde van de rit.

Een pensioenadviseur in de arm nemen

Zit je met vragen over jouw aankomend pensioen? Of kun je hulp gebruiken van een pensioenadviseur? Wij raden het aan om een professionele pensioenadviseur in de arm te nemen. Zij kunnen je adviseren en helpen bij het maken van verstandige keuzes. Ben je op zoek naar een accountant in Amsterdam-Zuid? Zij kunnen jouw vragen of eventuele twijfels wegnemen en je helpen bij de financiële administratie. Overleg vooraf wat je wensen zijn en hoe je je toekomstplannen ziet. Zo kan een adviseur beter inspelen op jouw wensen.