Zo houd je gemakkelijk je kilometers bij

Zo houd je gemakkelijk je kilometers bij

Een auto zowel privé als zakelijk gebruiken kent veel voordelen, maar om gedoe met de Belastingdienst te voorkomen, dien je je wel aan bepaalde strenge regels te houden. Je kunt namelijk belastingtechnisch veel profijt halen uit zowel zakelijk als privé rijden, denk aan het vermijden van bijtelling, mits je de kilometers op een verantwoorde en eerlijke manier bijhoudt. Je moet namelijk ieder gereden kilometer kunnen uitleggen! Hieronder vind je een aantal tips om zorgvuldig je ritten bij te houden.

Ken de eisen

De Belastingdienst heeft regels opgesteld waar rittenregistratie aan moet voldoen. Zo kun je de bijtelling voorkomen als je minder dan 500 privékilometers per jaar rijdt in je zakelijke auto. Daarnaast moet je per rit ook kunnen aantonen hoeveel kilometers je hebt gereden en of dit privé of zakelijk was. Bovendien moet het ritnummer, de datum, de begin- en eindstand van de kilometerteller, het begin- en eindadres en de gereden route vermeld staan. Zonder een waterdichte en goede rittenregistratie is het moeilijk om het aantal privékilometers te bewijzen aan de Belastingdienst. Wees hier dus zorgvuldig mee! 

Houd het netjes bij

Je moet dus alles goed bijhouden en je kunt dit op verschillende manieren doen. Zo kun je het handmatig doen, bijvoorbeeld op papier gelijk na de rit of in Excel. Dit mag allebei van de Belastingdienst, zo lang je maar kunt bewijzen dat deze kilometers werkelijk privé of zakelijk zijn. Overigens is het aan te raden om gelijk na de rit de kilometers te noteren. Je kunt je vast voorstellen dat het lastig is om een rit van twee maanden geleden te herinneren. Houd de ritregistratie dus nauwkeurig bij om zo problemen te voorkomen.

Bewaar bonnetjes

De Belastingdienst kan ook vragen om facturen en bonnetjes. Bijvoorbeeld van tankbeurten en garages, maar ook is het verstandig om agenda’s te bewaren waarin staat vermeld wat en wanneer er met de auto gereden zou moeten zijn. Echter, de kans is groot dat deze papieren kwijt raken. In dat geval zou je ook een zakelijk tankpas kunnen aanschaffen: hiermee vermijd je het bewaren van bonnetjes en facturen en staat dit allemaal netjes digitaal vermeld. Op deze website vind je meer handige tips om je kilometeradministratie goed uit te voeren.