drone opleiding

Welke drone opleidingen zijn er?

Drones zijn tegenwoordig niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Of je nu een hobbyist bent die graag vanuit de lucht fotografeert of een professionele piloot die drone services aanbiedt, het is essentieel om de juiste drone opleiding te volgen en gecertificeerd te zijn. In dit artikel bespreken we welke drone opleidingen er zijn en waarom ze belangrijk zijn.

Europese drone regelgeving

Om te begrijpen waarom drone opleidingen nodig zijn, moeten we eerst kijken naar de Europese drone regelgeving. Deze regelgeving stelt dat iedereen die met een drone boven de 250 gram wil vliegen, een certificaat moet bezitten. Dit is bedoeld om de veiligheid in het luchtruim te waarborgen en om ervoor te zorgen dat drone piloten goed op de hoogte zijn van de regels en verantwoordelijkheden die komen kijken bij het vliegen met drones.

Drone opleiding voor het certificaat A1/A3

De A1/A3 certificering is de basisopleiding voor drone piloten. Maar wat houdt deze certificering precies in?

Wat houdt de A1/A3 certificering in?

De A1/A3 certificering stelt je in staat om te vliegen met drones die minder risicovol zijn. Dit betekent dat je met deze certificering in minder dichtbevolkte gebieden mag vliegen en verder weg van mensen. Deze certificering is ideaal voor recreatieve gebruikers en hobbyisten die graag in hun vrije tijd met drones vliegen. Het is ook een goede start voor degenen die professioneel met drones willen gaan werken.

Vereisten en inhoud van de opleiding

Voor de A1/A3 certificering moet je een online training volgen waarin de basisprincipes van het drone vliegen worden uitgelegd. Dit omvat onderwerpen zoals luchtvaartwetgeving, operationele procedures en veiligheidsmaatregelen.

Hoe het examen werkt

Na het volgen van de training moet je een online examen afleggen. Dit kan op EUdronebewijs.nl. Het examen bestaat meestal uit multiple-choice vragen en test je kennis over de onderwerpen die in de training zijn behandeld.

Drone opleiding voor het certificaat A2

Naast de A1/A3 certificering is er ook de A2 certificering. Maar wat houdt deze certificering precies in?

Wat houdt de A2 certificering in?

De A2 certificering is bedoeld voor drone piloten die met drones willen vliegen in meer complexe situaties, zoals in stedelijke gebieden of dichter bij mensen. Deze certificering is geschikt voor zowel hobbyisten als professionals die hun vaardigheden willen uitbreiden en in uitdagendere omgevingen willen vliegen.

Vereisten en inhoud van de opleiding

Voor de A2 certificering moet je een meer uitgebreide training volgen die dieper ingaat op de technische aspecten van het drone vliegen. Dit omvat onderwerpen zoals meteorologie, vliegprestaties en risicobeheer. Het examen voor de A2 certificering is ook uitgebreider dan voor de A1/A3.

Hoe kies je de juiste drone opleiding?

Het kiezen van de juiste drone opleiding hangt af van verschillende factoren. Denk hierbij aan je persoonlijke doelen en hoe je van plan bent om je drone te gebruiken. Overweeg hoe vaak je van plan bent te vliegen, waar je wilt vliegen en of je het professioneel wilt doen. Dit helpt je bij het bepalen welk certificaat het beste bij je past.

Persoonlijke doelen en gebruik van de drone

Als je alleen recreatief wilt vliegen, is de A1/A3 certificering wellicht voldoende. Voor professioneel gebruik en meer complexe vliegomstandigheden is de A2 certificering waarschijnlijk een betere keuze.