Wat zijn de voordelen van windmolenparken op zee

Wat zijn de voordelen van windmolenparken op zee?

Offshore wind speelt een grote rol in ons energiesysteem. In de Noordzee zijn meerdere windmolenparken geplaatst. De Noordzee is een gunstige plek, dit komt omdat de constructie van het ontwerp monopiles (stalen palen die wel 35 meter diep de grond in gaan). Om deze reden mag het water ook niet te diep zijn.

Voordelen

Als eerste zorgen windmolens op zee ervoor dat er geen klimaatverandering komt. Dan vraag je je vast af wanneer er sprake is van een klimaatverandering. Een klimaatverandering zijn veranderingen in temperatuur en de neerslag op onze aarde. De oorzaak van klimaatverandering komt door  fossiele brandstoffen. Daardoor wordt de lucht vervuilt door CO2 die vervoersmiddelen en fabrieken uitstoten. Windmolens stoten bijna geen CO2 uit en zijn daarom niet milieu vervuilend. Overstappen naar windenergie is een verantwoordelijke keuze en is dus goed om klimaatveranderingen tegen te gaan.

Windmolenparken op zee zijn het meest gunstig voor de opbrengst. Dit komt omdat het op zee minimaal zes maanden in het jaar hard waait. Dit levert meer op als dat je het hele jaar een klein briesje hebt. Dat levert namelijk maar 25% op. Op zee is er meer omdat het een open vlakte is. Er zijn daaromheen geen andere obstakels die de wind kunnen vangen. Dit heb je wel als je de windmolens op het land plaatst.

Een ander voordeel dat windenergie (in het algemeen) heeft. Het raakt niet op. Fossiele brandstoffen kunnen opraken. Maar wind blijft. En zeker omdat het niet vervuilend is voor het milieu is het zeker aan te raden.

Windmolens op zee zijn ook een voordeel voor de geluidsoverlast. Windmolens zorgen voor geluidsoverlast zoals we allemaal weten. Sinds een strengere regelgeving staat er geen windmolen meer in de buurt van huizen. Er moet minimaal 400 meter tussen het huis en de windmolen zitten. De windmolenparken op zee staan minimaal 22 kilometer van de kust vandaan. Hoe dichter bij de kust hoe goedkoper het is om ze te plaatsen. Maar in verband met de geluidsoverlast is er nog een onderzoek of het daadwerkelijk voor meer overlast gaan komen als ze dichterbij de kust staan.

Meer windmolenparken

Nu al deze voordelen op een rijtje staan, vraag je je vast af waarom we niet meer windmolenparken plaatsen in de zee. Het is zeker ook goedkoper, maar helaas kan dat niet. Het Nederlandse deel van de Noordzee is groot maar er word al een groot deel gebruikt. Terwijl wij denken dat er ruimte genoeg is voor nog meer windmolenparken kom je er achter dat er veel meer is in onze zee. Denk bijvoorbeeld maar aan de scheepvaart, kabels en pijpleidingen. Maar ook de gas- en oliewinning neemt ruimte in.