opleidingen

Wat zijn de top 5 opleidingen waarbij je gemakkelijk aan een baan kan komen?

Bij het kiezen van een opleiding zijn er een aantal factoren om rekening mee te houden. Zo is het als allereerste natuurlijk heel belangrijk om een opleiding te kiezen die je echt leuk vindt. Verder is het natuurlijk ook niet onbelangrijk dat de baan die je er later mee kan krijgen bij je past. Naast dat je de banen die je met de opleiding kan doen leuk moet vinden, is het natuurlijk ook fijn als je weet dat je een goede kans hebt op een baan na je opleiding. Beroepen waarbij dit het geval is worden kansrijke beroepen genoemd. Wanneer je dus een opleiding volgt voor één van deze beroepen, is de kans groter dat je snel aan een baan komt. 

De meest kansrijke beroepen op HBO-niveau

In 2020 is er een lijst gepubliceerd met onder andere de meest kansrijke beroepen op de markt voor HBO- en universitair niveau. Deze lijst is gepubliceerd door het UWV en is afgeleid van een onderzoek naar de baankansen. Op HBO-niveau valt op dat vooral lerarenopleidingen erg veel kans hebben op een baan nadat zij zijn afgestudeerd. Waarschijnlijk komt dit door het docententekort. Vooral na de lerarenopleidingen natuur- en scheikunde, techniek, wiskunde en Nederlands heb je grote kans om snel aan een baan te komen. Als laatste is management in de zorg ook een kansrijke opleiding op HBO-niveau. Wanneer je dus een van deze opleidingen kiest, is de kans groot dat je snel een baan zult hebben nadat je bent afgestudeerd. 

De meest kansrijke beroepen op universitair niveau

Op universitair niveau zijn er weer compleet andere kansrijke beroepen dan op HBO-niveau. Dit komt natuurlijk ook doordat sommige opleidingen alleen mogelijk zijn op HBO-niveau en andere juist weer alleen op universitair niveau. Op de nummer één meest kansrijke beroepen staat tandheelkunde. Naast dat je na het volgen van de opleiding tandheelkunde het snelst aan een baan kan komen, verdien je na het volgen van deze opleiding ook het meest. Andere kansrijke universitaire opleidingen die in de top 5 stonden zijn fiscale economie, econometrie, accounting en fiscaal recht. Wanneer je dus één van deze universitaire studies hebt gevolgd, is de kans dat je snel een baan krijgt groter dan bij andere opleidingen. 

Baseer je keuze niet alleen op deze gegevens

Hoewel het heel fijn is om een soort van zekerheid te hebben dat je snel aan een baan zal komen na je opleiding, is dit niet het enige criterium waar je je opleidingskeuze op moet gaan baseren. Het allerbelangrijkste blijft natuurlijk dat je de opleiding die je volgt en de baan die je er later mee kan krijgen echt leuk vindt. Het zou zonde zijn als je nu bijvoorbeeld de universitaire studie tandheelkunde gaat volgen omdat je na deze opleiding waarschijnlijk snel een baan vindt en veel verdient, terwijl je eigenlijk helemaal niks hebt met tandheelkunde. Natuurlijk is het altijd slim om je bewust te zijn van welke beroepen kansrijk zijn en welke niet, maar laat hier niet je hele keuze van afhangen. 

Hoe kies je dan wel de juiste studie?

Er zijn ontzettend veel studies om uit te kiezen en het kan nog heel lastig zijn om de juiste keuze te maken. Je kunt natuurlijk altijd stoppen als je erachter komt dat je studie toch niet bij je past, maar het fijnste is als je meteen een goede keuze maakt. Op middelbare scholen wordt vaak al veel informatie gegeven over verschillende studies en kun je je hierin al verdiepen. Daarnaast is er op het internet enorm veel informatie te vinden over alle studies en scholen in Nederland. Het is handig om bij jezelf na te gaan wat je nu echt leuk vindt en zou willen doen binnen je opleiding. Op basis hiervan kun je meestal al een beetje in een bepaalde richting gaan zoeken. Ook kun je een studiekeuzetest invullen om te kijken wat bij je past. Uiteindelijk is het het belangrijkste dat je het naar je zin hebt op je studie en dat je op je plek zit, dus denk er goed over na en neem de tijd om je hier echt even in te verdiepen.