Wat doet een boekhouder

Wat doet een boekhouder?

Iedere beginnend ondernemer komt voor een lastige keuze te staan. Ga je zelf de boekhouding van je bedrijf regelen of ga je dit uitbesteden aan een boekhouder? Als je nog weinig van boekhouden afweet, kan dit een hele uitdaging vormen tijdens het opstarten van je bedrijf. Anderzijds is dit het beste moment om je te verdiepen in de boekhouding van je bedrijf. De activiteit rondom jouw zaak is rond de start nog niet erg hoog. Je hebt waarschijnlijk weinig inkomsten en afhankelijk van het soort bedrijf dat je hebt en de strategie die je kiest relatief weinig kosten. Dit zorgt voor overzicht, wat het boekhouden makkelijker maakt. Maar tijdens het starten van een bedrijf heb je misschien wel andere dingen aan je hoofd. Dan is het goed idee om een boekhouder in te schakelen. Wat deze precies voor jouw bedrijf kan betekenen, lees je in dit artikel.

Welke taken voert een boekhouder uit?

Een boekhouder kan verschillende taken voor jouw bedrijf uitvoeren. Een van de e taken van een boekhouder is het bijhouden van de administratie van je onderneming. Dit betreft alle financiële transacties, van inkomende tot uitgaande facturen. Kleine ondernemingen hebben hier in principe geen hulp bij nodig, maar voor grote organisaties kan dit wel een groot verschil maken.

Hetzelfde geldt voor het opstellen van facturen. De meeste ondernemers doen dit zelf, maar een boekhouder kan dit ook voor je doen. Boekhouders kunnen ook software beschikbaar stellen waarmee ondernemers hun facturen snel en correct opstellen.

Het opstellen van de BTW-aangifte is ook een voorbeeld van een taak die een boekhouder voor je over kan nemen, maar waar kleine ondernemingen doorgaans geen hulp bij nodig hebben. Een boekhouder kan je wel op de hoogte houden van interessante ontwikkelingen, hij kan je een seintje geven als het weer tijd is om BTW-aangifte te doen en als je wilt kan hij je aangifte ook controleren.

Complexere taken

Voor de complexere taken, zoals het doen van aangifte inkomstenbelasting en het opstellen van een jaarrekening is de hulp van een boekhouder voor veel ondernemers welkom. Een boekhouder heeft veel ervaring met deze werkzaamheden en kan je perfect adviseren over belastingen en de financiële bedrijfsvoering. Op deze vlakken betaalt een boekhouder zichzelf dubbel en dwars terug.

Op zoek naar een boekhouder bij jou in de buurt?

Op zoek naar een boekhouder bij jou in de buurt die je kan helpen bij het onderhouden van je financiële administratie en kan adviseren over belastingen en financiële bedrijfsvoering? Deze boekhouder uit Nieuwegein is bekend met de regio en kan jouw onderneming helpen groeien.