planten in huis

Waarom planten in huis goed zijn

Planten zijn erg leuk en zo kunnen deze zo de sfeer in een ruimte veranderen. Heb je een grauwe kamer en moet deze een beetje opgevrolijkt worden? Zet er een paar leuke planten neer en binnen de kortste keren heb jij een hele groene ruimte. We weten allemaal wel dat planten ook gewoon leven en daarom ook een bepaalde verzorging nodig hebben. Veel planten hebben dan ook een plantenpaspoort en dit is verplicht voor de handel van bepaalde planten binnen de Europese Unie. Maar wat is nou precies een plantenpaspoort en wanneer zou je plant deze moeten hebben?

Zet een plant neer

Planten kunnen een kamer helemaal maken en compleet de sfeer van een ruimte omtoveren. Daarnaast zijn er ook een paar grote voordelen aan het nemen van planten in huis en dit is ook de reden dat eigenlijk iedereen een paar leuke planten in hun woning moet zetten. Planten in huis zorgen bijvoorbeeld voor minder stress en het kan ook bepaalde allergie├źn voorkomen. Het kan dus een grote hulp zijn als je erg veel last hebt van bepaalde allergie├źn, zoals stof in huis. Ook kunnen planten in huis helpen bij een verstopte neus en daarnaast zorgen ze ook nog eens voor een schone lucht in huis.

Planten verzorgen

Het is dus wel duidelijk dat het heel veel voordelen heeft om planten in huis te nemen en hier mee te leven. Toch is het niet een kwestie van neerzetten en niet meer naar omkijken. Planten hebben namelijk ook best wel wat verzorging nodig en dit verschilt ook weer helemaal per plant. Het is daarom belangrijk dat je weet hoe je plant verzorgd moet worden en dat je dit ook bij elke plant anders doet. Vaak ligt dit ook aan de afkomst van de plant en het klimaat waarin deze normaal groeit. Bijvoorbeeld planten die in warmer klimaat groeien, zijn niet gewend om veel water te krijgen en die zullen hier ook niet goed tegen kunnen.

Een plantenpaspoort

Een plantenpaspoort is sinds 2019 verplicht voor het verhandelen van alle voor planten bestemde planten binnen de Europese Unie en dit geldt dus ook voor bijvoorbeeld bloembollen. Dit betekent dus dat heel veel planten eigenlijk in het bezit moeten zijn van zo een plantenpaspoort en deze moet ook altijd dezelfde structuur met informatie hebben. Op een plantenpaspoort kan je bijvoorbeeld de botanische naam van de plant aflezen en ook de traceerbaarheidscode. Een plantenpaspoort aanbrengen kan ook op verschillende manieren, zoals op de pot of op een steekkaart die je in de pot steekt.