e-installatie

Waarom je een risico loopt op een boete zonder e-installatie

Een E installatie, of elektrische installatie, is een bij elkaar horend geheel van elektrische apparaten, aansluitingen en verbindingen. Een e installatie kan zich bevinden in gebouwen, voertuigen, schepen, vliegtuigen en eigenlijk alles waar een mens in kan verblijven. Elke woning beschikt over een e installatie. Je kunt deze laten monteren of controleren door een bedrijf dat zich specialiseert in Elektrotechniek. Door middel van elektrotechniek kun je namelijk controleren of de e installatie goed is aangesloten is en eventuele mankementen vertoont. Het is van belang dat je een e installatie geïnstalleerd hebt, omdat je anders een boete kunt riskeren. Het is niet alleen verplicht om e installaties aan te melden, maar ook zonnepanelen en andere elektrische onderdelen. Wil je meer weten hierover? Lees dan deze blog voor meer informatie.

De eisen voor de installatie van elektrische generatoren

Er is een nieuwe Europese verordening, de Requirements for Generators. Dit zijn de technische eisen die wordt gesteld aan de generatoren van onder andere e installaties en zonnepanelen. De netbeheerder controleert of deze eisen ook gehaald worden. Als je een elektrische stoommeter met draaischaaf hebt die jaarlijks niet meer produceert dan er verbruikt wordt, krijg je geen boete als je hem niet aanmeld. Op jaarbasis lijkt het op papier dan gewoon dat je weinig stroom verbruikt. Als je zonnepanelen hebt laten installeren door de elektrotechniek, dien je deze panelen wel aan te melden. De netbeheerder kan door aanmelding beter inschatten hoe erg het net zal worden belast. Als je een slimme meter of iets dergelijks hebt, ben je verplicht deze aan te melden bij de netbeheerder. Je zal dan worden doorverwezen naar de website waar je zelf kunt aanmelden.

Wat gebeurd er als ik me niet aanmeld?

Als je je e installatie of zonnepanelen niet aanmeld bij de website, kan dat gevolgen hebben. Aanmelden is verplicht is als je een slimme meter hebt met twee of meer telwerken die het verbruik van stroom registreren. Ook geldt het voor zonnepanelen en e installaties. Je aansluiting heeft een bepaald nummer, de zogenaamde EAN-code. Netbeheerders kunnen met dit EAN-nummer bekijken hoeveel je verbruikt. Als je bijvoorbeeld wilt terug leveren, heb je een tweede code nodig. Als je deze niet hebt, bestaat de kans dat je deze niet krijgt omdat je EAN niet bestaat. Bovendien kun je ook een forse boete riskeren. Dit kun je voorkomen door je e installatie bij installatie meteen te registreren. Op deze manier kun je jezelf veel stress en geld besparen.