VCA, wat houdt het in

VCA, wat houdt het in?

Men vraagt zich vaak af wat de term VCA betekent. Wanneer je dit begrip op Google opzoekt, dan krijg je vaak enkel een vrij kort antwoord. Daarom gaan wij vandaag haarfijn uitleggen wat VCA inhoudt, en wat voor een soorten cursussen je hiermee kunt doen. VCA staat voor veiligheid, gezondheid en milieu checklist aannemers. Je kunt als bedrijf VCA gecertificeerd zijn.

Welke manieren van VCA zijn er zoal?

VCA heeft inhoudelijk echter wel een grotere betekenis dan enkel een checklist. Het programma van VCA is vrij uitgebreid en vaak heel veelzijdig. Het kan een enorme hulp zijn om een bedrijf milieuvriendelijker te maken. Het is vaak een grote meerwaarde voor een bedrijf wanneer het wilt verbeten en investeren. VCA is ook bedoeld voor bedrijven die werken in een sector die iets risicovoller is, zoals bijvoorbeeld op bouwterreinen of op werkplaatsen.

Je zou VCA kunnen opdelen in 2 soorten categorieën, je kunt namelijk VCA gecertificeerd zijn, zowel als bedrijf, maar ook als persoon. Wanneer je als bedrijf CVA gecertificeerd bent, dan houdt dit in, een managementsysteem dat binnen het bedrijf wordt gehanteerd wat de veiligheid op de werkvloer ten goede komt. Het is voor bedrijven vaak niet verplicht om CVA gecertificeerd te zijn, maar veel opdrachtgevers stellen die steeds vaker als eis. Hiermee weet een opdrachtgever zo goed als zeker dat er bij de ingehuurde bedrijven op een goede, en verantwoordelijke manier wordt gewerkt. En dat hij alleen met dit soort bedrijven werkt komt ook zijn eigen naam natuurlijk ten goede.

Als bedrijf zijnde heb je diverse soorten CVA certificaten:
VCA*: vooral voor onderaannemers
VCA**: vooral voor hoofdaannemers
VCA Petrochemie: vooral voor petrochemische bedrijven
VCU: vooral voor uitzendorganisaties

Om zo’n certificaat te kunnen halen, moet aan de VGM checklist kunnen worden voldaan, afhankelijk van de gekozen certificering zijn er diverse eisen, en het systeem moet dus worden verbeterd.

Wanneer je een certificaat wilt halen als individu, dan is dit vooral bedoeld voor medewerkers en mensen die een leidinggevende functie hebben, die in een omgeving werken die risicovol is, want dan zijn de belangen van een goede werkomgeving alleen maar groter.

Dit certificaat kun je halen door een cursus te volgen, en hier dus een diploma voor te halen.

Welke soorten cursussen zijn er dan zoal?

Je hebt onder andere het basis VCA. Velen denken dat dit niet veel betekent in vergelijking met de rest, maar dat is zeker onjuist. Een basis VCA is meestal een vereiste, en hiermee kun je toch laten zien dat je over de algemene kennis en vaardigheden beschikt. Je hebt hiermee de basiskennis over veiligheid, milieu, en gezondheid, en deze kun je ook toepassen. En iemand met een basis VCA is voor een bedrijf vaak wel waardevol als er ook collega’s zijn zonder.

Ook is er VCA VOL, dit staat voor ‘’Operationeel Leidinggevenden’’ Dit is van belang voor ZZP’ers of leidinggevenden bij aannemers. Hiermee beschik je over algemene kennis op de net genoemde gebieden, en deze moet je ook kunnen toepassen. Leidinggevenden met dit certificaat zijn voor opdrachtgevers vrij waardevol.

Tot slot hebben we VIL VCU, dit staat voor ‘’Veiligheid voor Intercedenten en leidinggevenden’’ Wanneer je werkzaam bent als intercedent binnen een uitzendorganisatie die personeel uitzend aan bedrijven met een VCA certificaat dan heeft u dit diploma nodig. Hiermee toon je opnieuw dat je op over de algemene kennis beschikt wat betreft veiligheid, milieu en gezondheid, en dat je deze in diverse situaties kunt toepassen. Tevens ben je een volwaardig aanspreekbaar persoon voor de opdrachtgever en werknemers.


Bron: faf-training.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *