Tips voor persoonlijke ontwikkeling

Tips voor persoonlijke ontwikkeling

Persoonlijke ontwikkeling is van groot belang als je kijkt naar doorgroeimogelijkheden. Maar hoe kun je het beste omgaan met persoonlijke ontwikkeling?  In dit artikel zullen we een aantal tips geven zodat jij zeker weet dat je het optimale uit jouw ontwikkeling kunt halen waardoor jij jouw doelen op zakelijk en persoonlijk gebied kunt realiseren.

Tip 1: Zelfkennis vergroten

Ten eerste is het goed om te accepteren dat je niet perfect bent. Om deze reden is het aan te raden om een lijst samen te stellen met jouw sterke en zwakke eigenschappen. Op basis van deze uitkomst kun je jezelf afvragen welke van jouw kwaliteiten je kunt inzetten om plezier uit je werk te halen. Uit deze lijst komen ook punten naar voren waar je minder goed in bent. Zelfkennis is van groot belang als het gaat om persoonlijke ontwikkeling. Probeer aandacht te besteden aan de minder goede punten om jezelf als persoon te ontwikkelen.

Tip 2: Stel doelen voor jouw persoonlijke ontwikkeling

Als tweede tip is het aan te raden om doelen te stellen die concreet en realistisch zijn. Als je doelen in het leven maakt, zul je merken dat je verder komt in het leven. Het gaat hierbij wel om realistisch en uitdagende doelen. Probeer tevens bij jouw doelen rekening te houden met de zogenaamde SMART-formulering. SMART staat voor specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdsgebonden. Het formuleren van te brede doelen zal namelijk leiden tot verwaarlozing en uitstelgedrag en dat wil je absoluut voorkomen.

Daarnaast is het ook nog goed om te melden dat je niet alleen moet focussen op het einddoel, maar vooral op de weg ernaar toe. Geniet van het proces en ga in gesprek om te kijken hoe je dit proces zo goed mogelijk kunt stimuleren. Dit zal leiden tot betere resultaten en het sneller behalen van jouw de gewenste resultaten.

Tip 3: Kleine stapjes

Je herkent het wel, je wilt zo snel mogelijk bij je doelen komen, maar dat is in veel gevallen niet altijd goed. Het is altijd aan te raden om kleine stapjes te blijven maken richting je doel en te allen tijde trots zijn op hetgeen wat jij hebt bereikt. Als je te grote stappen wilt maken, kan het voorkomen dat je bepaalde doelen niet zult halen en dat is natuurlijk erg zonde.

Tip 4: Reflecteer elke dag

In diverse onderzoeken is onderzocht hoe de productiviteit gestimuleerd kon worden. Hierbij is in een onderzoek tijd besteed aan zelfreflectie. Een grote groep deelnemers werd opgesplitst in twee delen waarbij het ene deel normaal werkt zoals gebruikelijk en het andere deel 10 minuten aan het einde van de werkdag mocht gebruiken voor zelfreflectie. Hierbij kwamen vragen naar voren als: Wat ging goed deze dag? Heb ik mijn doelen bereikt? Wat kan beter de volgende dag?

Kijkend naar de resultaten werd duidelijk dat zelfreflectie productiviteit verhogend werkt. Daarnaast haalde men meer voldoening uit hun werk en werd er ook nog eens gewerkt aan persoonlijke ontwikkeling. Het is daarom altijd goed om stil te staan bij de vragen die hierboven geformuleerd staan.

Op zoek naar meer tips? Charlottelabee.com helpt je graag op weg naar een gebalanseerd leven.