Tips voor het vinden van een boekhouder

Tips voor het vinden van een boekhouder

Als je een eigen bedrijf hebt of zelfstandig ondernemer bent, is het voordelig om een boekhouder in te schakelen. Zo weet je zeker dat taken rondom de financiĆ«le administratie correct worden uitgevoerd, betaal je niet te veel belasting, en kun je je volledig focussen op je eigen bedrijf. Dat bespaart veel rekenwerk en tijd! Als je op zoek bent naar een goede boekhouder, wil je natuurlijk wel dat je iemand vindt waarmee je goed kunt samenwerken en waar je duidelijke afspraken mee kunt maken. In dit artikel lees je waar je van tevoren op moet letten als je een boekhouder zoekt, en enkele tips om een passende en betrouwbare boekhouder te vinden. 

Waar moet je zoal aan denken voordat je op zoek gaat?


Vooraf is het handig om eerst zelf te bepalen wat je precies belangrijk vindt en wat voor administratieve taken wil uitbesteden. Misschien wil je alleen je belastingaangifte en jaarrekening laten doen door een boekhouder, en vind je het geen probleem om gedeeltelijk zelf je administratie bij te houden. 

Het kan ook zijn dat je het liefst je volledige administratie uitbesteedt. Schrijf de onderdelen van het gewenste takenpakket en dingen die je belangrijk vindt op een lijstje, en noem deze tijdens jullie kennismaking. 

Tips voor het vinden van een geschikte boekhouder 

Als je zelf hebt bedacht wat je precies in een boekhouder zoekt, kun je beginnen met zoeken. Dit kan bijvoorbeeld via Google, maar je kunt ook rondvragen in je omgeving of een oproep plaatsen op social media. Dan is de kans groter dat je iemand vindt die goed aansluit bij je netwerk. Hieronder zie je enkele tips om een boekhouder te vinden die bij je past. 

  1. Plan meerdere kennismakingsgesprekken, om een goed beeld te vormen en uiteindelijk de beste keuze te maken! 
  2. Controleer het NOAB-keurmerk, dit is een keurmerk voor boekhouders. Wanneer ze dit keurmerk op hun website hebben staan, weet je zeker dat de boekhouder betrouwbaar en gecertificeerd is. 
  3. Kijk naar positieve reviews, zijn voorgaande klanten tevreden over de samenwerking met de boekhouder?
  4. Kijk online naar overzichten van boekhouders, bijvoorbeeld Boekhoudergids.nl.