presentatie

Tips voor een sterke presentatie

Het kunnen geven van een goede presentatie is in veel branches een onmisbare skill. Het is echter makkelijker gezegd dan gedaan. Hoe houdt u het publiek bij de les? Hoe overtuigt u de klant of hoe zorgt u ervoor dat mensen zoveel mogelijk opsteken van uw verhaal? Dat begint natuurlijk allemaal met de manier waarop u presenteert. We geven u een aantal tips om nog beter voor de dag te komen.

Houding

Het is logisch dat u spanning voelt bij het geven van een presentatie. Die spanning uit zich regelmatig in een onrustige houding. Zoals de meesten weten, of hebben ervaren, leidt onrust enorm af van het verhaal. Zorg daarom dat u stevig gaat staan als u het verhaal begint. Voor sommigen werkt heen en weer lopen ook, maar het risico hiervan is dat het ook onrustig oogt. Las daarnaast voldoende tijd in om rustig adem te halen. De spanning kan er namelijk voor zorgen dat u erg hoog in uw ademhaling komt te zitten.

Voorbereiding

Uw presentatie valt of staat met een goede voorbereiding. Daarmee bedoelen we uiteraard niet dat u de teksten zo letterlijk uit uw hoofd leert, dat het publiek het gevoel krijgt dat u plichtmatig uw regels aan het opdreunen bent. We bedoelen dat u van tevoren de volgorde van de onderwerpen kent en dat u weet waar u het over wil gaan hebben. Ook is het fijn om de presentatie een aantal keer geoefend te hebben. Zo herkent u de ademmomenten beter en weet u welke delen van de presentatie nog wat verbetering behoeven.

Tempo

De meeste mensen zijn geneigd sneller te gaan praten als ze voor publiek staan. Probeer daarom rustig aan te praten en articuleer hier duidelijk bij. Vergeet niet dat stiltes ook heel erg goed kunnen werken. Het publiek krijgt dan namelijk de kans om de informatie even te laten landen. Vooral als ergens de nadruk op moet liggen, is een korte stilte een logisch vervolg.

Interactie

Het werkt het best als uw publiek het gevoel heeft dat ze onderdeel uitmaken van de presentatie. Als ze enkel moeten zitten en luisteren, raakt u de aandacht sneller kwijt. Maak bijvoorbeeld gebruik van een interactieve presentatie of onderzoek de mogelijkheden van een wordcloud in Powerpoint. Dat laatste is vooral interessant als u niet genoeg tijd hebt om het publiek uitgebreid aan het woord te laten. Wordclouds zijn de manier om opmerkingen, gedachtes, emoties en ideeën van het hele publiek te visualiseren.