Beton is sterk en kan veel doorstaan, maar jammer genoeg is beton niet onverwoestbaar. Ook voor beton is het belangrijk dat het tijdig onderhouden wordt. Wat zijn de gevolgen als je beton niet tijdig onderhoudt?
De gevolgen van beschadigd beton
Als je beton niet onderhoudt dan kan er betonrot ontstaan. Dat wilt niet zeggen dat de beton zelf rot worden, maar dat er roestvorming ontstaat op de stalen constructie in het beton. Daardoor zet het staal uit, waardoor er steeds meer vocht en roest komt. Met als gevolg dat het begon af begint te brokkelen en dat kan gevaarlijk zijn. Daarnaast kan ook de vloer verzwakken, omdat er vroeger vaak gebruik gemaakt werd van calciumchloride in beton. Denk aan je veiligheid en aan die van je gezin en pak betonrot vroegtijdig aan!
Hoe kan je betonrot herkennen?
Als je je beton wilt controleren dan is het belangrijk om te kijken bij de aanhechting van je balkon. Zoek naar lichtbruine vlekken, dat is namelijk een teken van betonrot. Als je de lichtbruine vlekken aantreft, dan is nadere inspectie zeker nodig. Zoek ook naar kleine scheurtjes bij de aanhechting van je balkon. Als je balkon betegeld is, kan je het best kijken of er sprake is van vocht. Ook dat is dan een slecht teken!
Het herstellen van beton
Maar hoe pak je betonrot nu het beste aan? Eerst moet de oorzaak van betonrot gevonden worden en de schade moet ook goed geanalyseerd worden. Dan kan pas de methode van herstel bepaald worden. Hieronder vind je een algemeen stappenplan.
Stap 1: Voorbereiding
Verwijder het loszittend beton met hamer en beitel, verwijder daarna stof met de staalborstel en zorg ervoor dat het ijzer vrijkomt.
Stap 2: Versterken
Prepareer Fixprimer en breng dit met een borstel aan op het ijzer. Zorg ervoor dat deze vloeistof goed kan doordringen.
Stap 3: Herstellen
Daarna ga je de gaten vullen met een verharder, hiervoor kan je Wall-Fix gebruiken.
Stap 4: Afwerken
Verwijder restjes en werk het geheel mooi af.