voltijdstudie

Is een voltijdstudie wel of niet iets voor mij?

Zit je in je examenjaar en ben je op zoek naar een geschikte studie? Je kunt ervoor kiezen om voltijd of deeltijd te gaan studeren. Over het algemeen kiezen studenten voor een voltijdstudie. De Opleiding participatiewet heb je namelijk zowel voltijd als deeltijd. Ben je benieuwd naar de voor- en nadelen van voltijd studeren? In deze blog krijg je een beter beeld.

Betere begeleiding

Een van de voordelen van een voltijd studie is dat je vaak goed begeleid wordt door je docenten. Ze zorgen ervoor dat je goed wordt voorbereid op je toekomstige werkveld en helpen je graag als je vragen hebt. Als je graag goed begeleid wordt, dan is een voltijdstudie een optie voor je. Een ander voordeel van een voltijd studie is dat je wellicht studiefinanciering kunt krijgen, dit heb je namelijk niet bij een deeltijd studie. Als student kun je het namelijk krap hebben waardoor wat extra geld nooit mis is. Ook kun je een ov-kaart krijgen waardoor je gratis met het ov kunt reizen.

Eerder klaar met een voltijd studie

Als je een voltijd Juridische opleiding wilt volgen, ben je fulltime bezig met je studie, en hierdoor ben je veel eerder klaar dan met een deeltijd studie. Bij een deeltijd studie ben je namelijk maar een paar uur per week aan het studeren, waardoor het leertraject een stuk langer duurt. Als je alles van je voltijd studie in één keer haalt ben je na 4 jaar al klaar. Hoe sneller je klaar bent, hoe eerder je kunt gaan werken of verder studeren.

Stagemogelijkheden 

Een van de voordelen van een voltijd studie is dat je vaak kunt stagelopen. Dit is een groot voordeel omdat je met behulp van een stage alvast wat beroepservaring kunt opdoen. Op deze manier ontdek je welke richting goed bij je past, of welke juist niet. Bovendien leer je ontzettend veel als je stage loopt, omdat je praktijkervaring opdoet in plaats van dat je steeds met je neus in de boeken zit.

Wat zijn de nadelen van een voltijd studie?

Een voltijd studie heeft niet alleen maar voordelen. Er komen ook nadelen bij kijken die je op de koop toe kunt nemen als je er zeker van bent dat voltijd studeren de juiste optie voor jou is. Een nadeel van voltijd studeren is dat het erg arbeidsintensief is en erg veel van je vraagt. Je bent namelijk gemiddeld minstens 40 uur bezig met je studeren, denk bijvoorbeeld aan colleges volgen, huiswerk maken of colleges voorbereiden en boeken lezen. Je bent vaak erg veel bezig met zelfstudie als je een voltijd studie volgt. De kans is dan bij een voltijd studie ook erg groot dat je heel veel van je tijd spendeert aan je studie, en dit is niet voor iedereen weggelegd. Vooral als je niet van studeren houdt kan dit je gaan tegenstaan. Houd dus rekening met je persoonlijke voorkeuren voordat je je inschrijft voor een voltijd studie. Het verschil tussen een voltijd en een deeltijd studie is gigantisch op het gebied van hoeveel tijd je eraan besteden moet. Bij een deeltijd studie ben je een paar uurtjes per week bezig, bij een voltijd studie werk je eigenlijk fulltime aan je studie.