Het nut en de functie van een WordPress website

Het nut en de functie van een WordPress website

Heb je al eens gehoord van WordPress? Nog niet? Dan kan deze informatie helpend voor je zijn als je een website wilt bouwen. Misschien heb je wel een bedrijf wat net is opgestart of wil je graag een website waar je je hobby kunt uitbouwen. Dan kan een WordPress website een goede en makkelijke optie voor je zijn! Maar wat is WordPress, hoe is het ontstaan en wat kan je ermee?

Wat is WordPress

WordPress is een CMS. Dat staat voor Content Management Systeem. Een systeem waarmee je op een simpele manier een website kunt bouwen. Ongeveer 75% van alle websites draait met zo’n systeem en maakt gebruik van WordPress. Je kunt een blog, website of een webshop maken. Met WordPress is het allemaal mogelijk.

WordPress werd opgericht in 2003, dus dat is al wat jaren geleden. Het doel was om het produceren van teksten makkelijker te maken op het internet. In de eerste instantie was het gericht op bloggers. Maar door de jaren heen heeft het bedrijf en platform zich snel ontwikkeld. Dat komt met name doordat het computerprogramma als het ware een ‘open source’ is. Dat betekent dat het een broncode is waar je kunt inkijken en verbeteren. Gebruikers zitten daarom niet vast aan 1 ontwikkelaar maar iedereen kan bijdragen aan WordPress. En niet onbelangrijk: het is gratis!

Hoe werkt WordPress?

WordPress maakt gebruik van drie bouwstenen: thema’s, plug-ins en de editor. Het thema is het uiterlijk van de website. Daarbij denk je aan de combinatie van het ontwerp en van de functionaliteit. Je kunt ze vinden in het dashboard van WordPress waar je in werkt. Hierin kun je bepaalde foto’s uploaden, installeren en vervolgens instellen. En dat kan allemaal in een paar minuten. Je website en daarmee het uiterlijk van de website is je eerste visitekaartje wat mensen van jou en je bedrijf of organisatie zien. Er zijn verschillende thema’s beschikbaar waarvan enkele gratis maar veel betere thema’s kosten een paar euro’s. Plug-ins zijn als het ware kleine blokjes met een bepaalde functie die je aan jouw website kan toevoegen. Zo kun je kiezen voor een contactformulier, een betaling via iDeal of juist een plug-in naar een sociale media-account. En met de editor kan je blogberichten en pagina’s maken en vormgeven.

Voordelen van WordPress

Er zijn verschillende voordelen aan het gebruik van WordPress. Allereerst is WordPress gebruiksvriendelijk. Het is eenvoudig te installeren en daarna ook makkelijk om te onderhouden. De website spreekt als het ware voor zich. Je kunt op een makkelijke manier pagina’s toevoegen en afbeeldingen. Daarnaast laat WordPress je site gemakkelijk groeien. Alle designs en plug-ins van de website worden ontwikkeld door alle gebruikers van WordPress wereldwijd. Iedere dag wordt op deze manier WordPress daarom verbeterd. Wat ook fijn is, is dat je WordPress kunt gebruiken op je mobiel, tablet en laptop. De designs passen zich aan aan de verschillende apparaten.