glazen systeemwanden in jouw kantoor

Dit zijn dé drie redenen voor glazen systeemwanden in jouw kantoor

In een kantooromgeving zijn een aantal dingen belangrijk. Op de eerste plaats moet de plek uiteraard voor iedereen een goeie basis zijn om goed zijn werk te kunnen doen. Daarnaast is het voor het personeel wel zo prettig als het een fijne werkomgeving is, dat komt immers het werkplezier en dus ook de productiviteit zeker ten goede. Tot slot is het voor zowel werk als mensen goed als alles aanwezig is voor een goede onderlinge samenwerking. Glazen systeemwanden kunnen hier een grote rol in spelen.

Elkaar zien = samenwerken

Je kent vast wel de kantoren met de soms oneindig lijkende lange gangen, met aan weerszijden kamers. Hier en daar staat een deur open, andere deuren zijn dicht. Je hebt geen idee wat er zich in die kamers afspeelt. Dat hoeft op zich geen probleem te zijn, als er maar productief wordt gewerkt en mensen zich er prettig voelen. Maar de kans is groter dat er eilandjes ontstaan dan in de werksituatie waarbij collega’s elkaar kunnen zien. Door glazen systeemwanden is er meer contact en hebben werknemers meer het idee dat ze collega’s zijn. Je voorkomt er ook mee dat mensen zich als het ware opsluiten in hun kamer, om geconcentreerd hun werk te doen en nauwelijks sociaal contact te hebben. Met een glazen tussenwand in plaats van een wand van ander materiaal is er af en toe ook oogcontact en meer kans dat mensen geïnteresseerd zijn (en blijven) in elkaars werk. Dit kan de broodnodige samenwerking alleen maar positief beïnvloeden. Professionele kantoorinrichters houden hier vanzelfsprekend rekening mee.

Ruimte, en toch privacy

Glazen systeemwanden geven een ruimtelijk idee. Mensen voelen zich minder snel opgesloten en meer onderdeel van een team. Het feit dat iemand niet wordt beperkt door die paar vierkante meter van zijn eigen kantoor, kan ook nog eens inspirerend werken. Indien nodig kunnen er natuurlijk altijd gordijnen worden opgehangen, die ongewenste inkijk bij een vertrouwelijk gesprek voorkomen.

Sociale controle

Het moet niet de hoofdreden zijn, maar glazen systeemwanden geven ook enige sociale controle. Als iemand de hele dag uit het raam zit te kijken, valt dat op. Als iemand wat minder goed in zijn vel zit, is dat zichtbaarder voor collega’s, wat uitnodigt tot een praatje. Je vormt dus meer een team, met gezamenlijke, gedeelde verantwoordelijkheid (ook voor elkaar), dan in zo’n afgesloten blokkendoos.