aluminium frames

De voordelen van aluminium frames in de zakelijke markt

Bedrijven zijn doorgaans wel bereid om te betalen voor duurzame oplossingen. De reden daarvoor is dat dergelijke oplossingen lang meegaan. Door bijvoorbeeld te kiezen voor 3d textielframes van een aluminium leverancier kun je er vanuit gaan dat deze frames jarenlang op beurzen en in het bedrijf kunnen worden gebruikt. Een andere reden waarom voor duurzame materialen wordt gekozen is de maatschappelijke druk om een zo milieuvriendelijke bedrijfsvoering te hebben. Het wordt door klanten immers steeds belangrijker gevonden dat ze hun producten afnemen bij bedrijven die aan de toekomst denken en daarnaar handelen.

Kenmerken van aluminium

Het enige nadeel van aluminium is, dat het erg veel energie kost om het te produceren. Dat is niet goed voor het milieu. Maar als aluminium eenmaal zijn vorm heeft gekregen kan het tientallen jaren worden gebruikt. Het materiaal zal niet gaan roesten. Als ze met aandacht worden gebruikt kunnen textielframes honderden keren worden voorzien van nieuwe afbeeldingen. Ook door het koppelen van de frames treedt nauwelijks slijtage op. Een ander voordeel van aluminium is, dat de frames als ze niet meer worden gebruikt als grondstof kunnen dienen voor nieuwe producten. Het aluminium gaat dus niet verloren.

Afval voorkomen

Bij EFKA, duurzame producent van profielframes, wordt er alles aan gedaan om het aluminium zo efficiënt mogelijk te gebruiken. Bij het samenstellen van de frames moeten er profielen op maat worden gezaagd. Daar komt uiteraard zaagafval bij vrij, maar dit afval wordt niet weggegooid. Het zaagsel en de overgebleven stukken van het profiel worden netjes opgevangen. Dit afvalmateriaal kan worden gebruikt om er nieuwe producten van te maken. Op deze wijze doet EFKA veel moeite om de afvalstroom tot het absolute minimum te beperken. Het bedrijf verzamelt ook actief profielen van klanten, die niet meer worden gebruikt, voor hergebruik.

Succesvol in hergebruik

Dat de aanpak van EFKA succesvol is blijkt uit het feit dat liefst 75 procent van alle aluminium profielen die door het bedrijf ooit zijn gemaakt, nog steeds worden gebruikt. Het streven naar zo weinig mogelijk afval gaat niet ten koste van de productiesnelheid. Om energiezuinig te kunnen werken worden er grote voorraden profielen aangehouden. Dat bevordert de doorloopsnelheid bij de productie. Het succes bij het hergebruik van aluminium wordt inmiddels ook nagestreefd bij de textielprints. Door voor andere materialen te kiezen en nieuwe technieken te gebruiken kunnen ook veel prints bijna volledig worden gerecycled.