Cijferreeksen

Cijferreeksen: wat zijn ze en hoe oefen je ze?

Cijferreeksen zijn een veelvoorkomend onderdeel bij het maken van assessments. Assessments worden vaak gebruikt binnen sollicitatieprocedures om de beste kandidaat voor de functie te vinden. Het kan dan dus ook van groot belang zijn om goed te oefenen voor cijferreeksen, zodat je niet alleen het assessment haalt, maar ook sneller bent dan de andere kandidaten. Wanneer je wilt oefenen voor cijferreeksen zul je moeten weten wat ze precies inhouden en hoe je hier het best voor kunt oefenen. Lees dus vooral verder wanneer je daar achter wilt komen.

Alles wat je inhoudelijk moet weten

Cijferreeksen vallen binnen assessments onder het onderdeel numeriek redeneren. Cijferreeksen worden ook wel getallenreeksen genoemd. Het idee van zo’n reeks is dat je een aantal getallen te zien krijgt, waarvan het laatste getal van de reeks is weggelaten. Het is dan aan jou de taak om dit laatste getal in te vullen. Om erachter te komen welk getal er komt te staan, zal je verschillende berekeningen moeten uitvoeren. De berekeningen hebben vaak betrekking tot: optellen/aftrekken, delen/vermenigvuldigen, breuken, percentages, decimalen en machten. Door diverse berekeningen uit te voeren kun je achter het patroon van de reeks komen en zo het laatste getal invullen.

Tip: zoek jij een postcode? Een postcode zoeken kan eenvoudig online.

Oefenen voor cijferreeksen

Om een cijferreeks juist en zo snel mogelijk op te lossen is het van belang om deze te oefenen. Door het oefenen zul je merken dat je makkelijker de patronen herkent en zo sneller tot de berekening van het laatste getal komt. Het lastige aan cijferreeksen is namelijk dat het niet altijd zo voor de hand liggend is. Getallen kunnen worden overgeslagen, de toe- of afname kan veranderen of je dient een reeks van berekeningen te voltooien. We zullen je een paar tips geven voor de beste oefening.

Begin bijvoorbeeld eerst met het uitschrijven van de verschillen tussen de cijfers. Valt er iets op? Is het bijvoorbeeld een positieve of negatieve verandering? Is het steeds dezelfde verandering? Zijn er misschien twee cijferreeksen met elkaar verweven? Om daarachter te komen kun je kijken naar de verschillen wanneer je steeds één getal overslaat.

Cijferreeksen bij verschillende assessmentbureaus

Voordat je begint met het oefenen voor cijferreeksen wanneer je deze moet afnemen bij een assessmentbureau is het belangrijk dat je weet bij welk assessmentbureau je het assessment dient te maken. Verschillende bureaus maken namelijk gebruik van verschillende soorten cijferreeksen. Om zo goed mogelijk voor te bereiden, verdiep je je dus in het bureau. Zo gebruikt het ene bureau alleen basis berekeningen en de ander maakt het heel ingewikkeld. Het kan ook zo zijn dat je bij een bureau de oplossing binnen een bepaalde tijd zal moeten geven. Het is dan dus ook belangrijk dat je oefent met een bepaalde tijd voor de vraag. Zo kom je tijdens het echte assessment niet onder druk te staan van de timer.

Voor meer informatie over het oefenen van cijferreeksen of andere assessment onderdelen kijk je op: http://hellotest.nl