plastic afval

Alles over de regelgeving op het gebied van bedrijfsafval

Ben jij als ondernemer op de hoogte van de regelgeving binnen jouw bedrijf? Je bent als ondernemer namelijk verantwoordelijk voor het opruimen van afval. Dit proces moet tevens gebeuren op een manier die duurzaam is. Hierbij kun je denken aan het verzamelen van bedrijfsafval door gebruik te maken van een 660 liter container op MilieuServiceNederland.nl. Het is belangrijk om de regelgeving binnen jouw gemeente te bestuderen, aangezien de regels voor het scheiden van afval per gemeente kunnen verschillen. 

Bedrijfsafval uitgelegd

Het is belangrijk om allereerst te weten wat bedrijfsafval is, voordat je besluit om over te gaan op het scheiden van afval. Je hoeft namelijk niet al het afval te scheiden als ondernemer. Je moet enkel het afval scheiden dat wordt geproduceerd binnen jouw bedrijf. Het is mogelijk om de hulp van de gemeente in te schakelen bij het wegvoeren van afval, of hiervoor te kiezen voor het inhuren van een professionele afvalinzamelaar. Het is verplicht om afval te scheiden. Soorten afval gescheiden houden.

Er zijn verschillende soorten afval binnen een bedrijf, afval dat als gevolg van werkomstandigheden geproduceerd wordt. Onder andere afval dat schadelijk is voor jouw gezondheid, waarbij geldt dat het extra belangrijk is om gebruik te maken van veiligheidsartikelen. Het is tevens van belang om verschillende afvalsoorten zoals papier, karton en glas van elkaar gescheiden te houden. Zorg ervoor dat je voor elke afvalstroom een aparte container huurt. Zo is een PMD container geschikt voor voor plastic, metalen en drankenkartons.

Dit geldt tevens voor textiel en metaal. Indien je niet weet in welke categorie je bepaald afval dient te gooien, kun je nog gebruik maken van de restafvalcontainer. Het correct verzamelen van afval is van groot belang.

Besparen van kosten

Door afval te scheiden lever je natuurlijk op actieve wijze een bijdrage aan een duurzame wereld. Er geldt echter tevens een andere reden waarom veel ondernemers kiezen voor het scheiden van afval. Dit heeft te maken met het feit dat je hiermee een boete kunt voorkomen. Daarnaast kan materiaal meerdere keren gebruikt worden, wat een belangrijk onderdeel is van duurzame productie. Ten slotte zijn de kosten op het moment van verbranding niet voor iedere afvalsoort hetzelfde. De verschillende afvalsoorten zullen namelijk niet allemaal op dezelfde grote afvalhoop terechtkomen.