Wanneer je aan de slag wilt gaan als speelgoed importeur komt er in de praktijk nog heel wat bij kijken. Om te beginnen: wie wordt er nu niet blij van speelgoed? Zelfs volwassenen vinden speelgoed leuk en kunnen er blij van worden. Natuurlijk ligt bij speelgoed als eerste de nadruk op de kinderen. Alleen als speelgoed importeur heb je te maken met strenge regels. Als Intex importeur heb je ook te maken met verschillende regels en richtlijnen. Vaak wordt speelgoed geïmporteerd uit het buitenland en soms gelden er in het buitenland ander regels omtrent veiligheid van het product.
In deze blog hebben wij waarom 5 dingen genoteerd die je moet weten over CE marketing als speelgoed importeur. Dit is namelijk van belang. Benieuwd? Lees hieronder verder.
1: Veiligheid is de verantwoordelijkheid van de importeur
Bij CE-markering wordt een onderneming als importeur gezien, als deze een product van buiten de EER (Europese Economische Ruimte) als eerste naar binnen brengt. Bij de Europese Economische Ruimte horen alle EU-landen inclusief Liechtenstein, Noorwegen en IJsland. Indien de fabrikant die buiten de EER is gevestigd geen vertegenwoordiging heeft in de EER, dan ben jij al importeur verantwoordelijk voor de veiligheid van het geïmporteerde. Dit houdt concreet in dat je als importeur op de hoogte moet zijn van de eisen die gelden en moet weten of deze eisen zijn nageleefd. Ook moet je (kunnen) nagaan of de fabrikant ervoor gezorgd heeft dat de producten aan eisen uit de Europese CE-markeringswetgeving voldoen.
2: Onder welke richtlijn valt mijn product?
Als importeur moet je goed voor ogen hebben of het product onder een van de CE-markeringsrichtlijnen valt en, zo ja, onder welke richtlijn. Er zijn op dit moment 24 CE-markeringsrichtlijnen. De richtlijnen gaan over totaal verschillende producten, van machines tot speelgoed tot medische hulpmiddelen tot bouwproducten. Het kan wel zo zijn dat een product onder de werkingsfeer van twee of meer richtlijnen valt. In dat geval zullen de eisen in beide richtlijnen gevolgd moeten worden.
3: Het behouden van de relatie met de fabrikant is van belang
Als importeur moet je ervoor zorgen dat het technisch dossier binnen korte tijd beschikbaar is. Daarnaast wordt van een importeur verwacht dat je ervoor zorgt dat er altijd contact opgenomen kan worden met de fabrikant. Een goede relatie met de fabrikant is daarom van belang.
4: De importeur moet zorgen voor de vertaling van de instructies
Vertaling van de instructies en aanwijzingen op verpakkingen is een volgende verantwoordelijkheid van een importeur. Als importeur moet je weten in welke landen van de EER je het product op de markt zal brengen. Voor al die landen dien je voor een vertaling te zorgen.
5: Aanbrengen eigen merk zorgt voor extra verantwoordelijkheid
Wanner je al importeur of een distributeur een eigen merk op een product aanbrengt en het dus onder ‘private label’ op de markt brengt, dan neem je (alle) verantwoordelijkheden van de fabrikant over. Je moet dan als importeur of distributeur niet alleen informatie hebben over de veiligheid en de controles of testen van het product, maar ook over het ontwerp en de productie.