3 tips voor een veilige werkomgeving in de bouw

Het is belangrijk dat een werkgever een veilige werkomgeving creëert voor zijn werknemers. Hoe dit wordt gedaan, hangt een beetje af van de werksector. Uiteraard moet iemand veilig zijn werk kunnen doen zonder lichamelijk gewond te raken, maar ook het creëren van een goede cultuur op de werkvloer is belangrijk. In de bouwsector is het belangrijk dat processen zonder grote problemen worden uitgevoerd. In deze blog delen we 3 tips voor een veilige werkomgeving in de bouw. 

Risico’s herkennen en elimineren

In de bouw krijg je continu te maken met verschillende werkomgevingen. De ene is misschien net iets veiliger dan de andere. Het is belangrijk om bewust te zijn van de veiligheidsrisico’s op de werkplek. Voordat je aan de slag gaat, is het noodzakelijk om zoveel mogelijk risico’s te elimineren. Zijn er bepaalde situaties of aspecten die je niet kunt voorkomen of elimineren? Zorg er dan voor dat dit bekend is bij iedereen. Informeer iedereen over veiligheidsrisico’s en voorkom vervelende verrassingen. 

Uiteraard is het belangrijk om persoonlijke beschermingsmiddelen te dragen. Ga nooit zonder bouwhelm en veiligheidsschoenen een bouwplaats op. 

Onveilige omgevingen afzetten met afzetlint of blokkades

Ben je werkzaam op een bouwplaats? Dan weet je vast ook dat er wel eens mensen komen kijken. Misschien toekomstige eigenaren van een woning die je aan het bouwen bent of buurtbewoners die graag willen zien hoe het nieuwe gebouw eruit komt te zien. Dit kan heel gevaarlijk zijn. Er wordt daarom vaak een bouwhek rondom de werkomgeving geplaatst. Daarnaast is het ook mogelijk om onveilige omgevingen af te zetten met afzetlint. Zorg er echter wel voor dat dit afzetlint goed opvalt.


Wist je dat je je logo en/of bedrijfsnaam op afzetlint kunt bedrukken? Op Bedruktafzetlint.nl vind je alle info over het creëren van een opvallend waarschuwingslint.  

Bespreek problemen met elkaar

Een veilige werkomgeving wordt niet alleen gecreëerd door risico’s te herkennen en onveilige omgevingen af te zetten. Het heeft ook te maken met de cultuur. Om een veilig gevoel bij werknemers te creëren, is het belangrijk dat er wordt gesproken met elkaar. En dan hebben we het niet over koetjes en kalfjes. Gaat er iets een keer niet goed? Durf dit dan gewoon te zeggen. Bespreek situaties met elkaar en kijk wat er de volgende keer beter kan. Spreek elkaar ook aan als er bijvoorbeeld niet veilig wordt gewerkt.