tips bij het aanvragen van een zakelijke lening

3 tips bij het aanvragen van een zakelijke lening

Wanneer als ondernemer, bedrijfseigenaar of zzp’er voor je bedrijf voor het eerst een zakelijke lening aanvragen gaat, moet je een hoop zaken in de gaten houden. Zeker als het de eerste aanvraag voor een zakelijke lening betreft die je doet, is het lastig te bepalen waar je bij een zakelijke lening aanvragen precies op moet letten. Dit artikel helpt je een eind op weg met 3 tips om op te letten als je een zakelijke lening wilt aanvragen.

Let op de rente en vergelijk aanbieders met elkaar

Een zakelijke lening aanvragen en afsluiten wil je natuurlijk zo voordelig mogelijk doen. Daarom is het verstandig om allereerst goed op het rentepercentage te letten. Vergelijk aanbieders op dit punt goed, want (afhankelijk van het geleende bedrag voor de zakelijke lening) kan dit duizenden euro’s verschil maken qua aflossing. Toch is het rentetarief niet het enige waar je op moet letten als je een zakelijke lening aanvragen gaat. Ook de kleine lettertjes moet je goed doornemen, dus de voorwaarden die gesteld worden. Je kunt hierbij denken aan de aflossingstermijn, eventuele extra (afsluit)kosten, de vorm van borgstelling, et cetera). Deze zaken moet je goed doornemen voordat je een beslissing neemt welke financier voor jou het meest voordelig is.

De looptijd van een zakelijke lening als aandachtspunt

Financiers die zakelijke leningen verstrekken, hanteren niet allemaal dezelfde looptijd. De looptijd is afhankelijk van diverse factoren, zoals de hoogte van de lening, de rente die toegepast wordt en andere principes en uitgangspunten die de financier erop na houdt. Voor jou als ondernemer is het belangrijk dat de looptijd en het tarief dat je periodiek aflost, in verhouding staan tot datgene wat je met het geleende geld wilt financieren. Het is namelijk wel fijn als je gedurende de hele looptijd voldoende liquide middelen hebt om je zakelijke lening af te lossen.

Bekijk of er mogelijkheden zijn tot vervroegd aflossen

Bij een zakelijke lening aanvragen kun je het beste ook kijken naar de mogelijkheid om vervroegd af te lossen. De cashflow binnen je bedrijf kan, zeker in de beginjaren, flink variëren. Om die reden kunnen er perioden zijn waarin je meer financiële ruimte hebt en dus ook meer kunt aflossen. Tussentijds aflossen heeft een belangrijk voordeel: met een tussentijdse aflossing gaat je maandbedrag omlaag en betaal je uiteindelijk minder rente over je zakelijke lening. Bedenk wel dat tussentijds aflossen vaak voor een vastgestelde datum moet om direct effect te hebben als extra aflossing op je maandpremie.